Μέτρηση οξειδωτικού stress | The Elixirlab.gr

Μέτρηση οξειδωτικού stress

Νιώθετε στην καθημερινότητά σας μεγάλη πίεση άγχους , η διατροφή σας δεν είναι σωστή, καπνίζετε συχνά και η σωματική σας άσκηση είναι ελλιπής;

Αυτό σχετίζεται άμεσα με το οξειδωτικό στρες. Στο The ElixirLab με μία σταγόνα αίματος, μπορεί να γίνει σίγουρη και αξιόπιστη διάγνωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο πλήττει τους πάντες, προκαλώντας όχι μόνο πρόωρη γήρανση αλλά και πολυάριθμες παθήσεις. Το οξειδωτικό στρες αποτελεί άμεση συνέπεια υπερβολικής κυτταρικής δράσης, η οποία προκαλεί αντίστοιχα μεγάλες δόσεις ελεύθερων ριζών που ελευθερώνονται στα κύτταρα και στους ιστούς του σώματος. Οι ελεύθερες ρίζες είναι πολύ σημαντικός παράγοντας γήρανσης, σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα.

Τι είναι η ελεύθερη ρίζα; Πώς λειτουργεί;

Οι ελεύθερες ρίζες είναι είτε μεμονωμένα είτε ομαδοποιημένα άτομα, με τη δυνατότητα να αντιδρούν με οποιοδήποτε οργανικό μόριο ή κύτταρο (συμπεριλαμβανομένου και του γενετικού κώδικα DNA), δημιουργώντας βλάβες. Οι συνέπειες μιας τέτοιας διαδικασίας στο κύτταρο είναι συχνά καταστροφικές (δυσλειτουργίες – αλλοίωση της δομής – θάνατος). Η αυξημένη παραγωγή ελεύθερων ριζών μπορεί να συνδεθεί με εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες. Στους εξωτερικούς παράγοντες κατατάσσονται αυτοί που έχουν άμεση σχέση με τη φύση και το περιβάλλον ( ακτινοβολία UV, ακτίνες Χ κτλ.), κάποια χημικά( εντομοκτόνα, φάρμακα, επιμολυσμένες τροφές κτλ.) και κάποιοι άλλοι μολυσματικοί παράγοντες (όπως ιοί και βακτήρια). Ενώ στους εσωτερικούς παράγοντες συγκαταλέγεται η ταχύτατη λειτουργία του κυτταρικού μεταβολισμού (για παράδειγμα μετά από κοπιαστική άσκηση χωρίς κατάλληλη προπόνηση) και πολλές ασθένειες (όπως παχυσαρκία, διαβήτης κτλ.)
Στα υγιή άτομα το σώμα αποτρέπει τη ζημιά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, χάρη σε κάποια φυσικά συστήματα άμυνας που ονομάζονται αντιοξειδωτικά και αποτρέπουν την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών, αποτελώντας ένα πανίσχυρο ελιξίριο νεότητας. Όσο μεγαλύτερα είναι τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών που προστατεύουν τις ευάλωτες κυτταρικές μεμβράνες, τις πρωτεΐνες και το γενετικό υλικό μας (DNA), τόσο λιγότερο ικανές είναι οι ελεύθερες ρίζες να επιτεθούν και να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα και τόσο επιβραδύνονται τα σημάδια της γήρανσης και της εξασθένησης του οργανισμού μας.
 

Φόρμα Επικοινωνίας

    Όροι Χρήσης

    Timeblock , Αντιγήρανση